Semasa belajar dulu-dulu,aku suka makan coklat. Bila banyak kerja,terlibat dengan banyak persatuan,meeting tak tentu masa memang buatkan aku stress. Assignment,kuiz,test bertimbun-timbun,kadang-kadang bertimpa-timpa dalam satu masa. Mana nak buat forum untuk junior aku lagi, tiap-tiap minggu pula tu haiihh stress sungguh, serius. Aku sanggup pergi cafe malam-malam,seorang diri semata-mata nak beli coklat. ~oh obsesnya aku dengan coklat. Untuk pengetahuan, coklat mengandungi bahan seperti ubat penenang, berfungsi sebagai penahan sakit dan meningkat tahap rasa sihat. Coklat memang sangat bagus sebab ada
endorphins yang mana boleh membuatkan kita rasa gembira... ;-)
:
~ Aku selalu makan yang ni walaupun tak mahal janji AKU suka ~
Betul ke coklat penyebab jerawat?? sebenarnya TIDAK. Sebaliknya amalan pemakanan yang salah adalah punca utama jerawat. Liang-liang roma didalam kulit mengandungi kalenjar sebum ( juga dikenali sebagai kalenjar minyak ) yang menghasilkan sebum iaitu minyak yang melicinkan rambut dan kulit. Jerawat terjadi apabila liang-liang roma tersumbat dengan sebum yang banyak dan juga sel-sel kulit mati yang mati akibat perubahan hormon ketika menginjak baligh. Ensiklopedia Dermatologi menjelaskan dengan tepat bahawa makanan tidak kena mengena dengan permasalahan jerawat.
Coklat tidak mengemukkan. Isu sebenarnya,apabila kita makan berlebihan. Perangkaan terbaru dari seluruh dunia menunjukkam bilangan orang gemuk kian ramai. Makan sederhana termasuk coklat diiringi dengan senaman kardiovaskular, adalah rahsia mengekalkan berat badan yang sihat. Sebenarnya tiada sesuatu makanan tertentu yang boleh mengemukkan. Lazimnya, yang menentukan berat badan seseorang adalah jumlah makanan yang dimakan.
Coklat tidak menyebabkan sakit jantung. Dalam kes sakit jantung,coklat juga dipersalahkan. Punca utama peningkatan kes sakit jantung di Malaysia adalah gaya hidup kurang sihat dan kurang cergas. Merokok, kurang bersenam, pemakanan tidak seimbang dan berlemak tepu adalah penyebab sebenarnya. Sebaliknya coklat mengandungi anti-oksidan, dikenali sebagai fenol berfungsi untuk melindungi daripada serangan sakit jantung. Anti-oksidan yang wujud bukan setakat melindungi sel-sel dan DNA daripada radikal bebas malah ia menghalang pembentukan bahan lemak yang boleh menyebabkan salur darah jantung tersumbat. Kandungannya sama seperti dalam teh hijau, jus oren, bayam, bawang, jagung dan pisang.
JOM makan seberapa banyak dan kerap, coklat bukanlah bahan ketagihan. Permakanannya boleh dihentikan bila-bila masa. Ha'a jangan tak tahu, bagi wanita yang menghadapi PMS, makan coklat dapat membekalkan magnesium yang diperlukan oleh badan. Datang bulan mengurangkan kadar magnesium dalam badan dan ini meningkatkan masalah kesakitan waktu haid (PMS).Selain coklat, pengambilan soya boleh melegakan masalah yang timbul akibat datang haid kerana soya mengandungi phytoestrogens, struktur kimia yang hampir sama dengan estrogen. Mampu menolong mengurangkan ketegangan.
~ Soya panas sangat lazatttt ~
So,makan coklat adalah baik untuk kita, namun seperti mana-mana makanan janganlah ambil berlebihan. ;)
2 comments:
mareng baru mkn coklat hazel tu..pstu mkn coklat dr kanada..yum2..
rahsia aku berjaya dlm exam salah satunya coklat.. diet seimbang coklat kena ada tini..
Post a Comment