stail

Wednesday, January 12, 2011

Bersyukurlah......

Sering ku titipkan doakan agar kita semua sentiasa berada dibawah payungan Rahmat dan hidayahNya Yang Maha Esa. Dalam kekalutan dunia pada ketika ini, aku amat berharap agar Allah sudi mengampunkan dosa kita semua. Dalam keadaan manusia tidak lagi takut kepada Tuhannya...dalam keadaan manusia tidak lagi dapat membezakan antara yang hak dan yang batil..dan dalam keadaan manusia tidak lagi dapat membezakan yang mana pahala dan yang mana dosa... Moga-moga doa yang selalu kita pohon dimakbulkan olehNya. Walaupun dalam kehidupan seharian kita kadang kala kita lupa kepadaNya..dan kadang kala kita ingat kepadaNya..tapi yang pasti terlalu banyak masa kita habiskan bukan untukNya.

Islam itu tinggi,tiada yang tinggi melainkannya (!)

BUAT KALIAN YANG MEMBACA.... yang sudah tentu dikasihi Allah dan dirindui Nabi.. Sesungguhnya Islam itu bukan sekadar agama..tetapi ia adalah cara hidup kita. Sama ada cara kita berpakaian..bertutur...belajar...bekerja..atau dengan perkataan yang lebih mudah..bermula kehidupan kita daripada bangun tidur sehingga kita tidur kembali..semuanya Allah telah gariskan untuk kita... Hatta sebelum kita lahir sehinggalah kita ditempatkan di dalam liang.. Islam juga telah mengajar caranya...

Sering kali kita mendengar sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud.. " Islam itu tinggi,tiada yang tinggi selainnya ".. tapi sayang sama sekali..kita yang merendah-rendahkannya..kita menjauhkan diri daripadanya...bahkan kita malu apabila Islam itu menjadi identiti kita...kita lalai dengan kehidupan kita..sehingga kita menyangka dunialah syurga yang kekal abadi untuk kita....sehingga kita lupa Allah S.W.T Tuhan Yang Maha Esa sedang memerhatikan kita... Kita tahu adanya Allah tapi kita melanggari perintahNya...sombongnya kita kerana kita lupa kepada Pemberi segala nikmat sehingga kita menjadi orang yang kufur kepadaNya..kita tahu benarnya Al-Quran tapi kita tidak menggambil pengajaran daripadaNya..kita juga tahu adanya dosa dan pahala...bahkan kita juga tahu adanya Syurga dan Neraka...tapi kita masih tidak memperdulikan perintah Allah S.W.T Yang Maha Kuasa.


Ya Allah besarnya nikmatMu, KAMI berada didalam ISLAM~ Perjalanan Hebat Seorang Manusia ~


BUAT SEMUA YANG KU SAYANG, yang InsyaAllah akan terus bergemerlapan di Bumi Allah. Prof Dr Hamka pernah berkata.. "Kita boleh menghitung usia kita yang telah kita gunakan..tetapi kita tidak boleh menghitung berapa lagi usia kita yang masih tinggal" Persoalannya...bagaimana persediaaan kita apabila usia yang terkandung di dalam jasad kita sudah habis digunakan.

Masihkah dikau ingat akan firman Allah S.WT dalam hadith QudsiNya yang bermaksud...Daripada Abu Hurairah r.a.. " AKU SESUAI DENGAN DUGAAN HAMBA KU KEPADA KU.. DAN AKU BERSAMA DENGANNYA..KETIKA DIA INGAT KEPADA KU.. JIKA DIA INGAT KEPADA KU DI DALAM HATINYA.. AKU AKAN MENGINGATINYA DI DALAM HATI KU.. DAN JIKA DIA INGAT KEPADA KU..DALAM LINGKUNGAN KHALAYAK RAMAI..NESCAYA AKU JUGA AKAN MENGINGATINYA..DALAM LINGKUNGAN KHALAYAK RAMAI YANG LEBIH BAIK. DAN JIKA DIA MENDEKATI KU SEJENGKAL..AKU PUN AKAN MENDEKATINYA SEHASTA..DAN JIKA DIA MENDEKATI KU SEHASTA..NESCAYA AKU MENDEKATINYA SEDEPA.. DAN JIKA DIA DATANG KEPADA KU BERJALAN..MAKA AKU MENDATANGINYA DENGAN BERLARI..Walaupun sebesar Bukit Uhud sekalipun dosa yang kita lakukan...sesungguhnya Allah S.W.T masih mengampunkan dosa kita. Oleh itu, kembalilah kepadaNya..andaikata hidup ini telah jauh dari landasan yang ditentukan olehNYA. Sesungguhnya kasih sayang Allah membatasi kasih sayang seluruh makhlukNya.Setakat ini sahaja kata-kata ku untuk semua. Aku mohon kemaafan andaikata apa yang aku ingin sampaikan itu menguris hatimu. Tetapi sesungguhnya daku tidak sekali-kali bermaksud untuk melukaimu... Semoga dirahmati Allah selalu.. Bertemu lagi..kalau tidak di dunia..InsyaAllah di taman Syurga nanti.

No comments:

Post a Comment

You might also like this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...